Μάρμαρο ή γρανίτης. Τι να διαλέξω; [Οδηγός αγοράς]

Στο ερώτημα “να διαλέξω μάρμαρο ή γρανίτη” δεν υπάρχει απόλυτη απάντηση και αυτό γιατί το μάρμαρο και ο γρανίτης είναι δύο υλικά με πολλές ομοιότητες αλλά και με αρκετές διαφορές. 

Αναρωτιέσαι ποιες είναι οι κύριες διαφορές μεταξύ του μαρμάρου και του γρανίτη και ποιο από τα δύο αυτά υλικά είναι το καλύτερο για το έργο σου;

Σε αυτό το άρθρο θα αναλύσουμε τις ιδιότητες του κάθε υλικού και θα σε ενημερώσουμε για τις ομοιότητες και τις διαφορές τους ούτως ώστε να σε βοηθήσουμε να επιλέξεις το σωστό υλικό για το έργο σου.


Photo of Arabescato marble

Μάρμαρο

Ανάμεσα σε όλα τα φυσικά πετρώματα, το μάρμαρο είναι το πιο ιδιαίτερο, κομψό και διαχρονικό υλικό.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι το μάρμαρο είναι ήταν το πιο αγαπημένο υλικό των αρχαίων γλυπτών και αρχιτεκτόνων.

Στην σύγχρονη εποχή παραμένει στην κορυφή των επιλογών και το συναντάμε σε πολλές διαφορετικές μορφές όπως πατώματα, σκάλες, ορθομαρμαρώσεις, τραπέζια φαγητού και καφέ, τζάκια, μπάνια και πολλά ακόμη.

Γρανίτης

Ο γρανίτης δημιουργείται κάτω από ακραίες συνθήκες πίεσης και θερμοκρασίας γεγονός που τον κάνει την καλύτερη επιλογή για εφαρμογές που έχουν έμφαση στην αντοχή όπως πάγκους κουζίνας και τραπέζια.

Αν και δεν υπάρχουν τόσες επιλογές σε χρώματα και ομοιομορφία όσες θα βρεις με το μάρμαρο, ο γρανίτης έχει πολλούς φανατικούς “θαυμαστές” και προτιμάται για την φυσική του ανθεκτικότητα και συνεπώς το χαμηλότερο κόστος συντήρησης.

Οι διαφορές μεταξύ μαρμάρου και γρανίτη:

1. Εμφάνιση

Το μάρμαρο έχει πολλές παραλλαγές σε χρώματα, μοτίβα και πιο ομοιόμορφες γραμμές και νερά. Ο γρανίτης παρουσιάζει πιο “σκληρά” και ανομοιόμορφα μοτίβα και τα χρώματα είναι λιγότερα και πιο σκοτεινά σε σχέση με το μάρμαρο. Το μάρμαρο κερδίζει από άποψη επιλογών, χρωμάτων και κομψότητας, χάνει όμως λόγω της πορώδους επιφάνειας και της υψηλής του απορροφητικότητας (κάτι το οποίο αντιμετωπίζεται με την ανάλογη αδιαβροχοποίηση). 

Νικητής στην κατηγορία “Εμφάνιση”: Μάρμαρο

2. Αντοχή σε θερμότητα και γρατζουνιές:

Ο γρανίτης είναι αρκετά πιο σκληρό υλικό από το μάρμαρο και θεωρείται το πιο ανθεκτικό φυσικό πέτρωμα. Η μεγάλη αντοχή του γρανίτη στην θερμότητα τον καθιστά ιδανική επιλογή για πάγκους κουζίνας αφού οι ζεστές κατσαρόλες και τα ταψιά δεν μπορούν να τον βλάψουν. Επίσης ο γρανίτης είναι ιδανικός για πάγκους κοπής αφού δεν χαράζεται τόσο εύκολα όσο το μάρμαρο.

Νικητής στην κατηγορία “Αντοχή”: Γρανίτης

3. Αντοχή σε λεκέδες:

Τόσο το μάρμαρο όσο και ο γρανίτης είναι πορώδη υλικά. Ειδικά όμως το μάρμαρο είναι αρκετά πιο ευαίσθητο απέναντι σε ουσίες που βάφουν ή έχουν όξινες ιδιότητες (καφές, κρασί, φυσικοί χυμοί φρούτων, ξύδι, κτλ.). Αυτό καθιστά τον γρανίτη πιο ανθεκτικό και σε αυτήν την περίπτωση. Και στα δύο υλικά κρίνεται απαραίτητη η αδιαβροχοποίηση με ειδικά προϊόντα για να αποφευχθεί η διείσδυση των ουσιών βαθιά στους πόρους.

Νικητής στην κατηγορία “Αντοχή σε λεκέδες”: Γρανίτης

4. Εφαρμογή:

Το μάρμαρο είναι αδιαμφισβήτητα ένα από τα πιο όμορφα υλικά και προσδίδει αρχοντιά και κομψότητα στον χώρο που εγκαθίσταται. Ο γρανίτης προτιμάται για εφαρμογές όπου η αντοχή έρχεται πρώτη από το αισθητικό αποτέλεσμα όπως πάγκοι κουζίνας και πολυσύχναστα πατώματα. 

Νικητής στην κατηγορία “Εφαρμογή”: Ισοπαλία

5. Κόστος:

Οι τιμές διαφοροποιούνται σε σχέση με την σπανιότητα του υλικού, την ομοιομορφία, την καθαροτητα του καθώς και το μέγεθος, το πάχος και την επεξεργασία που θα χρειαστεί. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις όπου ένας υψηλής ποιότητας γρανίτης μπορεί να ξεπεράσει σε τιμή το αντίστοιχο μάρμαρο.  

Νικητής στην κατηγορία “Κόστος”: Μάρμαρο

6. Εγκατάσταση:

Λόγω του μεγάλου βάρους αλλά και των ιδιαιτεροτήτων τους στην εφαρμογή τους, τόσο τα μάρμαρα όσο και οι γρανίτες πρέπει να εγκαθίστανται από επαγγελματίες με μεγάλη εξειδίκευση. Έχουν υπάρξει πολλές περιπτώσεις όπου λόγω λάθους εγκατάστασης από μη εξειδικευμένο προσωπικό, το τελικό αποτέλεσμα ήταν κάτω του μετρίου με συνέπεια να χρειαστούν επιπλέον χρήματα μέχρι να επιτευχθεί το σωστό αποτέλεσμα. 

Νικητής στην κατηγορία “Εγκατάσταση”: Ισοπαλία

7. Συντήρηση:

Τόσο το μάρμαρο όσο και ο γρανίτης χρειάζονται καλή φροντίδα και συντήρηση για να κρατήσουν την αρχική ομορφιά και το φινίρισμά τους. Πριν παραλάβετε το τελικό προϊόν, είτε είναι πάγκος κουζίνας, τραπέζι, σκαλοπάτια, κτλ. βεβαιωθείτε ότι έχει προηγηθεί επεξεργασία αδιαβροχοποίησης και σφράγισης με επαγγελματικά υλικά. Καλό είναι να έχετε υπόψη σας ότι το μάρμαρο θα χρειαστεί επανασφράγιση / αδιαβροχοποίηση πιο συχνά από τον γρανίτη ειδικά αν βρίσκεται σε εξωτερικό χώρο. Σε γενικές γραμμές το μάρμαρο θα χρειαστεί συντήρηση μια ή ίσως και δύο φορές το χρόνο ενώ ο γρανίτης μπορεί να αντέξει κοντά στα δυο χρόνια. Φυσικά εδώ παίζει μεγάλη σημασία το που είναι τοποθετημένο το υλικό, η χρήση του καθώς και η γενική φροντίδα του.

Νικητής στην κατηγορία “Συντήρηση”: Γρανίτης

Τα αποτελέσματα και η άποψή μας

Το τελικό σκορ έβγαλε τον γρανίτη με 3-2 έναντι του μαρμάρου, κερδίζοντας το μάρμαρο στην αντοχή και την συντήρηση.

Η αλήθεια όμως είναι ότι όσο ανθεκτικός και αν είναι ο γρανίτης, δεν μπορεί να συγκριθεί με την φυσική ομορφιά και τις πολλές επιλογές στα χρώματα και τα μοτίβα που θα βρεις στο μάρμαρο. Μην ξεχνάμε ότι, τις περισσότερες φορές, το μάρμαρο είναι και πιο οικονομικό σαν υλικό.

Η άποψή μας είναι να βρείτε το υλικό που σας αρέσει περισσότερο και να το χαρείτε.

Είστε ερωτευμένοι με το μάρμαρο και την φυσική ομορφιά του; Με την κατάλληλη φροντίδα οι μαρμάρινες επιφάνειές σας θα είναι σαν καινούργιες για εσάς και τις επόμενες γενιές.

Θέλετε πιο ανθεκτικές κατασκευές και λιγότερη συντήρηση; Ίσως ο γρανίτης είναι το κατάλληλο υλικό για το έργο σας.

Όποιο και από τα δύο υλικά διαλέξετε, το μόνο σίγουρο είναι ότι η απόφασή σας θα δημιουργήσει κάτι τελείως μοναδικό για τον χώρο σας και θα το χαρείτε για πολλά χρόνια.

Αν έχετε ακόμα απορίες ή θέλετε να μιλήσετε με τους ειδικούς μας, επικοινωνήστε μαζί μας και θα χαρούμε να σας ακούσουμε και να σας βοηθήσουμε στην επιλογή σας.